«
»

Gynaecologie 001

Geplaatst op woensdag 5 september 2012 | 18 Reacties

Al bijna twee jaar geleden stapte ik bij de huisarts naar binnen met de vraag of het voor mij alsnog mogelijk zou zijn om een kind te krijgen. Dit omdat er tegen mij in 2000 verteld is, na een hevige trombose aanval, dat mijn kans op overleven bij een zwangerschap slechts 20% zou zijn. Op dat moment had ik een partner die geen kinderwens had. Maar in de tussentijd is er veel veranderd, Pascal heeft namelijk wel een kinderwens. En nadat we de kleine van mijn broer en schoonzus hadden gezien, begon het bij hem heel erg te kriebelen en bij mij dus ook.

Aangeven dat ik eerst uit wilde zoeken hoe het zou zitten met die overlevingskans van mij, echter de huisarts had meer last van mijn leeftijd. Ze was bang voor een kind met het downsyndroom, wat vaker gebeurd bij iemand die op latere leeftijd zwanger raakt. Aangezien het antwoord van mijn huisarts niet was wat ik wilde weten, besloot ik mijn schoonzus om hulp te vragen, aangezien zij arts is. Zij gaf eigenlijk aan dat mijn trombose, in mijn geval Factor 5 Leiden, geen probleem kan zijn. Daar het van te voren bekent is, echter er bestaat een kans dat er meer controle zou moeten plaats vinden. Ze adviseerde me wel om foliumzuur te gaan slikken. Verheugd met dit nieuws, besloten wij het zoveel mogelijk voor ons te houden.

In juli van dit jaar waren we nog altijd niet zwanger, sterker meer dan een paar dagen over tijd, is het maximale. Zelfs de clearblue die mijn vruchtbare periode aan zou geven, heeft niet mogen helpen. En zo hebben we eerst aan onze beide ouders verteld dat we al bijna twee jaar bezig zijn, en dat we nu de stappen naar de huisarts en het ziekenhuis gaan maken. Zodat zij op de hoogte zijn voor als er iets mis gaat, we moeten namelijk wel er over kunnen praten. En zo maakten wij een eerste afspraak op dinsdagmiddag 10 juli bij de huisarts, die gelijk een onderzoek bij mij uitvoerde, door wat slijm weg te nemen. Vervolgens kregen we beide een bloedafname lijst mee en Pascal een onderzoek voor sperma. Een dag later op woensdagochtend 11 juli zaten wij al vroeg bij het laboratorium om bloed af te geven en kreeg Pascal een afspraak voor het sperma onderzoek. Dinsdagochtend 17 juli gingen we  wederom naar het laboratorium, dit maal om sperma af te geven.

Een week later op dinsdagochtend 24 juli gingen wij naar de huisarts voor de uitslagen, waarbij ze bij mij een bacterie ontdekt had, die ze graag wilde bestrijden. Ons bloed onderzoek was van beide goed, alleen Pascal moet zijn suiker regelmatig blijven testen. Het sperma onderzoek kon ze niet helemaal af lezen, kortom we moesten een afspraak maken met de gynaecoloog. Op dinsdag 31 juli, haalde ik vlak voor de middag de verwijsbrief op.

Twee dagen later op donderdag 2 augustus hadden we onze eerste afspraak bij de gynaecoloog. Die aangaf dat de bacterie niet bestreden had hoeven worden (en bedankt huisarts, dat was een week lang voor niets in de weer met een (achteraf duur) zalfje).  Aangezien ik voor een menstruatie cyclus zat, wilde hij wat testen doen. Gelijk tijdig werd er foto gemaakt en gekeken naar de eisprong. En er werd gevoeld en gekeken naar de baarmoeder. Daarna kregen we veel afspraken mee, op de 21ste dag van de cyslus, moest ik bloed prikken, op de derde dag van de menstruatie moest ik wederom bloed prikken en na de menstruatie moest ik een Hystero Salpingografie bij de afdeling radiologie doen. Pascal kreeg één afspraak mee, een nieuw spermaonderzoek, want één onderzoek heeft te weinig gegevens, wel moet er zes weken tussen de onderzoeken zitten. En dan is er nog mijn Factor 5 Leiden die in de weg kan zitten bij een eventuele IVF behandeling, slik hoop niet dat dit laatste waar is, want dan is de kans bij voorbaat erg klein. Maar goed we wachten eerst keurig op alle resultaten van alle onderzoeken voor we conclusies trekken.

Die zelfde middag nog even gebeld met de gynaecoloog, aangezien ik mij een week verteld had, ik zat niet op de 16de dag, maar al op de 23e dag van mijn cyclus, en zo moest ik dus nog even terug om bloed af te geven. Zeven dagen later op donderdag 9 augustus ging ik weer te bloed prikken. Om op dinsdag 14 augustus naar het ziekenhuis te gaan voor de  Hystero Salpingografie, waarbij ik twee uur van te voren 1000 mg pijnstillers heb moeten slikken. Nu had ik thuis de papieren goed door gelezen, en herinnerde ik mij een allergische reactie in 2008 bij de afdeling radiologie dus dit heb ik nog even na laten kijken. Maar mijn contrast allergie zit niet in de weg dit keer.

Tijdens het onderzoek werd gelijk duidelijk dat er iets niet ging zo als het moest. Dat konden we concluderen uit het gesprek tussen de gynaecoloog en de radioloog. Maar dat zouden we later nog uitgelegd krijgen. Aangezien het niet mijn eigen gynaecoloog  was, ik moet wachten tot de datum waarop de uitslagen aan ons verteld worden, kortom die afspraak was de enige die nog niet geregeld was. Dus die zijn we even gaan maken, rekening houdend met het onderzoek van Pascal dat nog plaats moet gaan vinden.Verder vond ik dit onderzoek dus heel erg pijnlijk, en heb ik nog twee dagen na-bloedingen gehad. Kortom niet heel erg prettig.

Vorige week donderdag 30 augustus zijn we weer naar het ziekenhuis geweest, dit keer was het Pascal zijn beurt om sperma te doneren voor een tweede onderzoek. Vandaag woensdag 5 september krijgen we dan eindelijk de uitslagen van alle testen. Het bloedonderzoek was allemaal goed, moet echter allemaal nog wel een keer gedaan worden, want één test geeft slechts een half beeld. De uitslag van de  Hystero Salpingografie is een stuk slechter mijn ene eileider is dicht, de ander laat vrij slecht vloeistof door en mijn baarmoeder ligt niet recht, de opening ligt meer naar de rechterkant. Dit betekent dat dit verder onderzocht moet worden. Pascal kreeg te horen dat er te kort zaad aanwezig is in zijn sperma. Kortom bij elkaar hebben we een aantal dingen die het bijna onmogelijk maken. Daarnaast nader ik de 40 en dan is er nog mijn trombose aanval van 2000, de Factor 5 Leiden.

Een heel zwaar gesprek, en hoe of het verder moet, daar had de gynaecoloog zelf wel wat ideeën over, maar die wil hij eerst bespreken met zijn collega’s aanstaande vrijdag. Kortom voor nu weten we nog niet wat er gaat gebeuren, en of het überhaupt mogelijk gaat zijn om zwanger te raken.

Reacties

18 Reacties to “Gynaecologie 001”

 1. babbelegoegje
  september 6th, 2012 @ 02:32

  Hoop dat het lukt, Aline, misschien heeft de gyneacoloog wel een goed idee. De techniek staat voor (bijna) niets, dus er is vast nog wel wat mogelijk. Wens je Sterkte en good luck!

 2. Marja
  september 6th, 2012 @ 09:10

  Heel veel sterkte en succes!

 3. Wendy
  september 6th, 2012 @ 09:46

  Heel veel succes met alles. Het is vast makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer er niet te veel druk op te leggen. Heb al zo vaak zien gebeuren dat mensen met allerlei behandelingen niet zwanger worden en dan uiteindelijk, als ze de hoop al opgegeven hebben, spontaan zwanger worden. Nog een keer heel veel succes en sterkte!

 4. Debbie
  september 6th, 2012 @ 11:36

  Wat een gedoe allemaal he… Snap alleen niet waarom er 6 weken tussen de sperma onderzoek moest zitten, want hier zat er maar 2 weken dus.

  Maar ik hoop voor je dat het gaat lukken, ik wil je heel veel sterkte wensen want het zal zeker een zware tijd worden voor jullie.

 5. erika
  september 6th, 2012 @ 14:21

  Hey meis,

  Het is wel een heftig berichtje, een kinderwens en onderzoeken dat vreet de nodige energie en geeft best veel onzekerheden.
  Sterkte alletwee met afwachten waar ze mee komen.
  Er is veel mogelijk op dit gebied maar het wachten enz is pittig.
  Spannende tijd zo.
  Suc6 van hier.
  Erika.

 6. minoesjka
  september 6th, 2012 @ 17:15

  Nou, ik kan me voorstellen dat dat even een flinke domper is zeg!!
  Hoop echt voor jullie dat de gyneacoloog jullie als nog kan gaan helpen met jullie kinderwens.

 7. Gabi
  september 6th, 2012 @ 19:14

  Heel, heel dapper zeg om dat allemaal over je heen te laten gaan…
  Sterkte met alles voor jullie beiden en alle goeds.
  Ik begrijp dat jullie wel heeeeel erg graag een kindje willen.

  Liefs,

  Gabi

 8. Aline
  september 7th, 2012 @ 22:50

  @babbelegoegje dank je wel, wachten het rustig af…

 9. Aline
  september 7th, 2012 @ 22:50

  @Marja dank je wel…

 10. Aline
  september 7th, 2012 @ 22:51

  @Wendy, dat is bij ons technisch gezien nog geen 1% dat het kan lukken op de normale manier…

 11. Aline
  september 7th, 2012 @ 22:52

  @Debbie, voor het mooiste resultaat wilde ze er zes weken tussen hebben… En bedankt, gaat inderdaad niet makkelijk worden…

 12. Aline
  september 7th, 2012 @ 22:53

  @Erika wilde al eerder hierover iets schrijven, maar het is wel handig als minstens de familie al op de hoogte is… en we zelf ook al iets meer wisten… al was het nu ook nog niet zo veel…

 13. Aline
  september 7th, 2012 @ 22:54

  @Minoesjka we blijven optimistisch…

 14. Aline
  september 7th, 2012 @ 22:55

  @Gabi, dat begrijp je goed, al gaat het niet makkelijk worden…

 15. Caroline
  september 8th, 2012 @ 18:16

  Succes en heel veel sterkte!
  Dit lijkt me een hele moeilijke periode.

  Liefs!!

 16. Aline
  september 8th, 2012 @ 20:55

  @Caroline dank je wel, het is inderdaad niet makkelijk, als je iets wilt en het niet gaat zoals je het verwacht…

 17. mark
  september 9th, 2012 @ 14:19

  Moedig van je dat je dit met ons deelt. Ik zal met je mee leven Smile . Heel veel sterkte en geluk, want aan dat laatste schort het toch behoorlijk al is het jullie zo gegund Smile

 18. Aline
  september 9th, 2012 @ 22:10

  @Mark dit is momenteel één van de dingen waar we weinig geluk mee hebben… hoop dat het ons echt gaat lukken…

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om reacties te geven.