«
»

Zwerfkei

Geplaatst op dinsdag 9 augustus 2011 | 15 Reacties

Daar was het geluid alweer, ze schrok er van. Waar kon dit nare geluid toch vandaan komen? Het leek wel alsof er een bulldozer door de stad heen scheurde. Maar als ze naar buiten keek dan zag ze helemaal niets. En zo ging het al dagen, geen idee wat het geluid was, geen idee waarom ze het hoorde. Ze had de buren zelfs al aangesproken, en allemaal hadden ze het geluid gehoord. Op zich maakte haar dat blij, want dat betekende namelijk dat ze niet gek aan het worden was. Of dingen hoorden die er niet waren. Nu kan je denken wat naïef, maar aangezien ze haar moeder op jonge leeftijd naar het krankzinnigengesticht, hadden moeten afvoeren, omdat zij stemmen en geluiden hoorde die er niet waren. Was Angela meestal erg voorzichtig, wanneer ze dingen niet gelijk thuis kon brengen.

Geestesziekten kunnen voor een groot deel erfelijk zijn, dus toen ze de geluiden vorige maand voor het eerst hoorde was ze niet blij. En toen ze, deze dagelijks begon te horen, werd ze echt bang, maar nu voelde ze een opluchting, ze was niet gek aan het worden. Iedereen hoorde het geluid. Alleen wat ze nu precies hoorden, dat wisten ze niet, iedereen hoorde er namelijk wat anders in. En zo waren er gelijk al vele theorieën. Ze besloot dat ze gewapend met een pen en een blocnote, al deze bevindingen moest gaan bij houden. De tijden waarop ze het geluid hoorde, wat voor geluid iedereen dacht dat het was. Een soort speurtocht, om van deze nachtmerrie verlost te worden.

Na weer een aantal slapeloze nachten, en een blocnote vol aantekeningen. Kwam ze er achter dat nog niemand echt gezien had, waar het geluid vandaan kwam, of wat het geluid maakte. Wel kon ze inmiddels opmerken dat het geluid  steeds in het midden van de nacht, wanneer iedereen lag te slapen, daar was. Als of het gene wat dit geluid maakte, wist dat ze net allemaal net naar dromenland waren. Of het bewust bezig was hun wakker te maken, en een slechte nachtrust te geven. Wat het was, daar liepen de meningen nogal over uit, een bulldozer, een truck, onweer, een drumband en liep het aantal theorieën aardig op. Het werd echt tijd om er achter te komen waar dit geluid vandaan kwam en wie er achter zat.

Na heel wat uren gezocht te hebben op het internet, stuitte ze op het verhaal van de Gesloten Steen, ofwel de Duivelssteen. De sage vertelde over een duivel die iedere nacht een enorme kei  door de stad rolde, en zo de hele stad wakker hield. De oplossing stond er ook bij, men had de zwerfkei met een zware ketting vast gelegd. Daardoor had de duivel geen kans gekregen om de stedelingen wakker te maken. Na het lezen van dit volksverhaal, besloot ze de buren erbij te halen. Ze wist dat het te raar voor woorden was, maar ergens moest dus een zwerfkei liggen en deze was er de oorzaak van, dat zij al weken niet geslapen hadden. Angela werd zenuwachtig, over een paar minuten zouden alle buren verzameld zijn, en moest zij haar ontdekking gaan delen.

Het delen van haar verhaal ging makkelijker dan ze dacht, ze kreeg namelijk bijval uit onverwachtte hoek. Een buurman, was zelf ook al dagen bezig met het zoeken naar een verklaring, ook hij had het verhaal over de duivel en zijn steen gelezen. Hij had het echter af gedaan als een leuke fabel. En er verder geen aandacht aan geschonken. Maar er was gewoon geen andere, logischere verklaring te vinden. En het geluid van een rollende steen, daar bleken meer mensen zich in te kunnen vinden. Kortom al snel stonden alle neuzen dezelfde kant op, en werd er naar een oplossing gezocht. Want als dit inderdaad was waar ze last van hadden, dan moest er ergens een kei liggen, een zwerfkei. Besloten werd dat iedereen morgen, op moest letten of ze ergens een grote kei zagen liggen. Eentje die groot genoeg was, om zoveel geluid te veroorzaken. Dan konden ze daarna met zijn allen deze steen voor eens en voor altijd aan banden leggen.

© tekst en foto Aline

Geschreven voor Assyke´s schrijfopdracht, ook mee doen lees de spelregels
Meer verhalen lezen met deze opdracht, kijk dan hier bij de reacties
Andere deelnemers vind je hier in deze lijst

Reacties

15 Reacties to “Zwerfkei”

 1. Aline
  augustus 9th, 2011 @ 23:39

  Overigens de foto is gemaakt hier in Den Helder, in het Mariëndal, daar liggen namelijk een heel stel zwerfkeien bij elkaar… het verhaal er achter ben ik even kwijt… maar moest gelijk aan deze grote keien denken, toen ik de opdracht las…

 2. Frans54
  augustus 10th, 2011 @ 00:47

  Bewerking van een bestaande sage of is ook dat deel uit eigen fantasie voortgekomen? In beide gevallen knap gedaan, in het tweede nog een stuk knapper.
  (NB aan banden liggen ==>> leggen)

 3. Aline
  augustus 10th, 2011 @ 00:59

  Ik was op zoek of ik wat informatie kon achterhalen van de keien die hier in Den Helder liggen, en voor ik het wist was ik bij Wikipedia uitgekomen, en toen ik het stuk las van die sage, wist ik gelijk dat ik daar over wilde schrijven… en dat is dit dus geworden…
  Oeps zal het even aanpassen… Wink

 4. Helma
  augustus 10th, 2011 @ 10:48

  Heb met belangstelling je verhaal gelezen, althans dit vervolg dan. Er zal een voorgaand stuk zijn, maar dit over die zwerfkei vond ik best leuk om te lezen. Echt boeiend en ik kon me er zelfs in inleven.
  groetjes, Helma

 5. Aline
  augustus 10th, 2011 @ 11:12

  Er is geen voorgaand stukje, dit is het hele verhaal… Wink En dank je wel voor de complimenten…

 6. Ramirezi
  augustus 10th, 2011 @ 12:56

  Mooi verhaal, laat je fantaseren over hoe het verder gaat…

 7. assyke
  augustus 10th, 2011 @ 23:27

  mijn computer moet even aan banden
  ik probeer straks of morgen om te lezen

 8. Aline
  augustus 11th, 2011 @ 11:10

  Toen ik zag hoeveel woorden ik al gebruikt had, dacht ik oeps, om nu nog een alinea erbij te doen… dan wordt het gelijk weer zoveel… en vind een half open eind ook wel leuk…

 9. Aline
  augustus 11th, 2011 @ 11:11

  Oke, dat ken ik, had gister een tijdelijke internet storing, en daarna een verjaardag, kortom, heb de pc amper aangeraakt, maar ben benieuwd naar je reactie… Wink

 10. assyke
  augustus 11th, 2011 @ 15:02

  ik heb je verhaal en foto inmiddels meegenomenSmile
  de duivelssteen heb ik ook gelezen op wikipidia, via de links op Jo Hendriks zijn bijdrage,
  vond het ook heel intrigerend,
  erg leuk dat jij daar op verder geborduurd hebt, dat is toch wel de magie van het samen bloggen, dat we elkaar steentjes aanreiken en dat de een na de ander daar een steeds mooiere ketting van maakt,
  dank je wel voor je stenige bijdrage, aline!

 11. Aline
  augustus 12th, 2011 @ 00:30

  Knap maar ik heb het verhaal van Jo Hendriks nog helemaal niet gezien, dus ik heb nergens op verder geborduurd… Wink Het berust puur op toeval… dat we beide wikipedia hebben aangehaald… ik ben met het verhaal van die duivelssteen aan de slag gegaan… Wink

 12. Annet Lemaire
  augustus 12th, 2011 @ 21:57

  Deze is spannend….

 13. Aline
  augustus 12th, 2011 @ 22:01

  Dank je wel, een genre dat me wel aanstaat…

 14. assyke
  september 14th, 2011 @ 20:22

  Deze is aangepast Aline.
  Nu de andere nogSmile

 15. Aline
  september 14th, 2011 @ 21:52

  @Assyke dank je wel, dat je de moeite hebt genomen…

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om reacties te geven.