«
»

Koud Porselein 009

Geplaatst op vrijdag 6 augustus 2010 | Geen reacties

De Iris

De stampers -moeten minimaal 1 dag drogen, voor je met de bloem begint -draad 18 -maak van wit porselein een balletje maat 8 -maak hiervan een worstje van maximaal 2 cm -smeer het topje van het ijzerdraad in met lijm -schuif het worstje porselein hier omheen -maak 3 vlakken, onderkant recht, bovenkant een punt

De Iris (stap 1) -de iris bestaat uit 3 x 3 verschillende bloembladeren -de iris is 1 van de moeilijkste bloemen om te maken -je kunt hem het beste, in meerdere stappen, over meerdere dagen verspreid maken. -rol wit porselein uit -maak de eerste 3 bloembladeren met behulp van uitsteekplaat 3 -maak nerven met nerfvormer 18 -gebruik hiervoor een spons met een dicht oppervlak, om het gelijk matig aan te duwen -2/3 van het blad met de frilnaald frillen/uitdunnen -maak aan de achterzijde een hulplijn -en knijp dit wat naar elkaar toe (dit is nodig want anders blijft het blad niet recht) -op de achterkant met de boltool, in de top een kuiltje maken -stamper insmeren met lijm -blad voor blad op de ribbels plakken -ophangen met de bladeren net tegen de tafel -nu moet het eerst een nachtje drogen voor je hier mee verder kunt

iris

De Iris (stap 2 en 3) -stap 1 hebben we gisteren behandeld -als het goed is, is het mooi opgedroogd -alle bladeren moet naar binnen wijzen -zo niet? dan kun je dit proberen te corrigeren met de föhn -maak het porselein goed warm, hier door wordt het weer wat zachter -nu kun je proberen eventuele fouten in het droogproces te herstellen -door het porselein de juiste kant op te buigen -stap 2 en 3 gaan we tegelijkertijd uitvoeren -rol wit porselein uit -maak 2 x 3 bloembladeren met behulp van uitsteekplaat 3 -de kleine bloemblaadjes zijn stap 2, de wat grotere bloemblaadjes dus stap 3 -alle 6 de bloembladeren nerven met nerfvormer 18 -gebruik hiervoor een spons met een dicht oppervlak, om het gelijk matig aan te duwen -2/3 van het blad met de frilnaald frillen/uitdunnen -maak aan de achterzijde een hulplijn -en knijp dit wat naar elkaar toe (dit is nodig want anders blijft het blad niet recht) -op de achterkant met de boltool, in de top twee kuiltjes maken -nu komt het moeilijkste, de bloembladeren aan elkaar lijmen -lijm insmeren op de bloembladeren van stap 1, op de platte zijde -de bloembladeren van stap 2 tussen de bladeren van stap 1 opplakken,overlappen -nu alle 3 de ribbels van stap 2 insmeren met lijm -let nu goed op, stap 3 gaat er verkeerd om op -met ribbel op ribbel -nu is het verstandig om het geheel te laten drogen in een iris celvormer -de iris nu in model brengen met stukjes piepschuim onder stap 3 -en tussen stap 2 en stap 3 in, maar stap 1 mag stap 2 niet raken -onderkant bloem mooi afwerken

De steel en de vaste bladeren -direct op de steel van de iris bevinden zich 2 bladeren, vlak onder de bloem -zorg voor recht ijzerdraad aan de bloemen -maak licht groen porselein -maak hiervan een lange worst, doorsnede 0,6 mm, gelijke lengte ijzerdraad -lijm het ijzerdraad rondom goed in -het ijzerdraad van boven in de porseleinworst duwen -probeer zoveel mogelijk het ijzerdraad in het midden van de steel te krijgen -goed vast rollen, eventueel tussen de handen in rollen -naad helemaal wegwerken, gebruik hierbij water -werk met beleid, vingers aan de achterkant, de duim aan de voorkant -de duim doet al het werk -bovenin bij de bloem, dun overlaten gaan, goed uitsmeren -ook hier mag er geen naad zichtbaar zijn -licht groen porselein uitrollen -maak 2 bladeren met behulp van uitsteekplaat 3 -met nerfvormer 22, nerven aanbrengen -met de boltool de randen uitdunnen -eerste blad, met nerf naar beneden, 2cm onder de bloem aan de steel vast lijmen -naad aan de onderkant helemaal wegwerken, gebruik hierbij water -tweede blad, met nerf naar beneden, ongeveer 1cm onder de bloem aan de steel vast lijmen -wederom naad aan de onderkant helemaal wegwerken, gebruik hierbij water

De losse bladeren/de lange bladeren -maak bladeren, van groen porselein, met behulp van uitsteekplaat 3 -maak nerven met nerfvormer 22 -met je boltool dun je de zijkanten uit, -knip draad 30 in kleinere stukken -smeer een stukje ijzerdraad in met lijm -leg het draad op het uiteinde van het blad, aan de bovenkant -en knijp het aan de onderkant voorzichtig dicht -je mag het ijzerdraad niet meer zien aan de voorkant -maar het mag ook niet aan de onderkant te zien zijn -ook het lijm mag niet zichtbaar zijn -want daar heb je last van wanneer je het blad gaat schilderen

Het schilderen van de lange bladeren -kwast 1, terpentine aanbrengen -kwast 2, terpentine eraf halen -kwast 3, Sapgroen aanbrengen -kwast 4, uitvegen

Het schilderen van de steel -kwast 1, terpentine aanbrengen -kwast 2, terpentine eraf halen -kwast 3, Sapgroen aanbrengen -kwast 4 uitvegen

Het schilderen van de Iris -goed kijken naar een echte iris, of een duidelijke foto hiervan -stap voor stap schilderen, dus eerst de bloembladeren van stap1, daarna van stap 2 en als laatste van stap 3 -kwast 1, terpentine aanbrengen -kwast 2, terpentine eraf halen -met kwast 3, wat verf dun aanbrengen, indien gewenst verf op voorhand in de juiste kleur mengen -met kwast 4, zachtjes uitwrijven Tip -wanneer je in ikabana stijl een paar irissen wilt bloemschikken, kun je dit op glas of porselein met oasefix en een klemmetje doen

Reacties

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om reacties te geven.