«
»

Koud Porselein 002

Geplaatst op donderdag 29 april 2010 | 2 Reacties

Tijdens mijn kennismaking dag bij het ACDS… heb ik twee dingen gemaakt een roos en het bloemenkindje… het hoofdje was al gemaakt, daar het twee dagen duurt eer het droog is en verder verwerkt kan worden… Koud Porselein (KP) is een kleisoort die droogt aan de lucht… dus je hoeft niets af te bakken… door het drogen krimpt het wel… de manier van werken is met een pakje doorzichtige KP… waarbij je kleine delen op kleur kan maken met olie verf… de verwerking met KP vraagt wat tijd… soms heb je het nodig dat het al 24 uur gedroogd is voor je verder kan gaan… daarnaast werk je met mallen… in dit geval maak je dus donker groene KP… deze rol je uit op een plankje met een rolstok… en maakt daar een dunne plak van… deze leg je op de uitsteekplaat… op het juiste blaadje… dan rol je met je stok erover… haalt het blaadje voor zicht ig los… en maakt er zo nog een paar… denk er om KP droogt aan de lucht dus lig het geheel altijd in plastic folie… en met name de rest massa… want deze kan je altijd later weer gebruiken… neem een blaadje en leg deze op de nerfvormer en druk de nerf er zachtjes in… met een bolltool de randen van het blaadje afwerken zo dat het mooi afgewerkt is… zo maak je een heel stel blaadjes… een stuk of 12… daarna maak je gele KP aan… en neemt een andere uitsteekplaat… en gaat de roze blaadjes maken… deze hebben geen nerf maar je werkt de randen wel weer af met de bolltool… in feite dun je ze iets uit… loss delen KP kan je met houtlijm aan elkaar plakken… neem een klein bakje doe daarin een stukje krant om op te vullen neem een halve schuim bal en plak dat aan de krant vast… je basis is nu klaar… hier op plak je een randje rozen blaadje over de rand vast en nog een paar als tweede laag maar dan om het midden te bedekken… hier op doe je wat rozen blaadjes… en een kleine groen blaadjes… het kopje is gemaakt op een stokje en deze steek je er in… aan de onderkant wel lijm aan brengen op het kopje… alles wat je op elkaar wilt hebben lijm je dus aan elkaar… op het kopje zet je een rand om het gezichtje… en daarna nog een rand en eventueel nog één… de achter kant wordt afgewerkt met een stukje groen als of het het einde van een bloem is en de deksel dus uit één bloem bestaat…

Bloemenkindje

Reacties

2 Reacties to “Koud Porselein 002”

 1. minoesjka
  april 30th, 2010 @ 18:12

  Voor zulk soort dingen ben ik meer van de “ouderwetse” klei!
  Maar, wel erg mooi gemaakt hoor.

 2. Aline
  april 30th, 2010 @ 19:19

  @ Minoesjka niet alles is te maken met het ouderwetse klei…

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om reacties te geven.