«
»

Kip in witte wijn

Geplaatst op zaterdag 1 augustus 2009 | Geen reacties

Benodigd
voor 2 personen: * 1 dikke plak doorregen spek * 50 gram boter * 2 el olijfolie * 125 gram sjalotjes * 1 teentje knoflook * 2 kippenbouten * 3 dl droge witte wijn * 3 dl kippenbouillon * 1 tl oreganeo * 1 tl tijm * 1 tl basilicum * peper * zout * 125 gram champignons * 25 gram bloem

Doe 3 dl water samen met het bouillonblokje in een pan en breng het aan de kook. Verwarm de oven voor op 160°C. Snipper de teentjes knoflook. Schil de sjalotje en snijd ze doormidden. Snijd de spek in reepjes. Laat de helft van de boter smelten in een ovenvaste braadpan met de olijfolie. Roerbak het spek op middelhoog vuur in 5-10 minuten goudbruin. Schep het spek op een groot bord. Bak in de vraapdpan de sjalotjes en het knoflook in 10 minuten op een laag vuur goudbruin; roer af en toe. Schep sjalotten en knoflook op het bord. Braad de stukken kip in 8-10 minuten op een middelmatig vuur rondom goudbruin; roer af en toe. Leg de kip op een bord. Verwijder het overtollige vet uit de braadpan. Breng de wijn en bouillon aan de kook, terwijl je de aanbaksels losroert. Voeg alle kruiden en naar smaak peper en zout toe. Doe het spek, de sjalotten en de stukken kip terug in de braadpan. Zet het gerecht afgedekt 1 uur in de oven. Snijd de champignons en voeg ze toe, Leg de deksel op de pan en laat het gerecht nog 15 minuten in de oven staan. Maak intussen een beurre manié door in een kommetje de rest van de boter door de bloem te prakken. Neem de braadpan uit de oven en zet hem op een middel hoog vuur. Klop de beurre manié beetje bij beetje door de saus. Breng het geheel al roerend aan de kook. Serveer de kip met de saus met bijvoorbeeld opgebakken aardappeltjes.

Bron: Kookboek "Eenpans gerechten"

Reacties

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om reacties te geven.