«
»

Pakjesavond

Geplaatst op vrijdag 5 december 2008 | 14 Reacties

Op 5 december is het in Nederland Pakjesavond. Zo’n 65% van de bevolking viert dan de ‘verjaardag’ van Sinterklaas en men geeft elkaar uit naam van de goedheiligman cadeautjes. Ten onrechte denkt men vaak dat dit een eeuwenoude traditie is. Het feest van Sint Nicolaas bestaat weliswaar al meer dan 700 jaar, maar veel elementen van de huidige Sinterklaasviering hebben pas vanaf omstreeks 1850 vorm gekregen. Zo is de nu algemene Sinterklaasavond of Pakjesavond in huiselijke kring op 5 december van betrekkelijk recente datum.

Tegenwoordig geldt 5 december algemeen als de ‘verjaardag’ van Sinterklaas. Vaak worden er aan elkaar ‘surprises’ gegeven en worden er lootjes getrokken, waarbij het de bedoeling is om anoniem de draak te steken met de persoon die het pakje in ontvangst neemt. Dit gaat meestal in de vorm van gedichten. Ook wordt het iemand moeilijk gemaakt om het geschenk te bemachtigen: eerst moet de ontvanger raadsels oplossen, lagen plakband verwijderen, sinterklaasliederen zingen en andere kwellende opgaven volbrengen, voordat een vaak pietluttig geschenk kan worden onthuld.

Er wordt veel gespeculeerd over de herkomst van Sinterklaas. Een theorie die nog veel aanhang heeft,  is dat de zeer populaire heilige Sint-Nicolaas onder invloed van het christendom de plaats innam van Wodan. Volgens overlevering raasde die tijdens herfststormen met het dodenleger door het luchtruim. Men noemde dit de Wilde Jacht, een aanduiding die in verschillende verhalen en liederen voorkomt. Wodan reed op een wit paard met acht benen en had twee zwarte raven op zijn schouder. Om hem en de zielen van de doden gunstig te stemmen, zouden ’s avonds voor de schoorsteen offergaven zijn neergezet, waardoorheen Wodan dan weer op zijn beurt geschenken gaf als dank voor de offergaven.

Reacties

14 Reacties to “Pakjesavond”

 1. Jaartal
  december 5th, 2008 @ 20:44

  Vieren jullie?

 2. Betty
  december 5th, 2008 @ 20:50

  Ik vier het morgenSmile xxxx betty

 3. Tanya
  december 5th, 2008 @ 21:06

  Leuk dat je het elke keer op een speciale dag zulke informatie opzoekt. Wij vieren het morgen en jullie?
  Fijne avond en alvast een fijn weekendg ewenst!

 4. Nientjuh
  december 5th, 2008 @ 21:33

  Nee wij vieren lekker Kerst, daar hebben we veel meer mee eerlijk gezegd.
  Groetjes, Jeanine

 5. Aline
  december 6th, 2008 @ 00:43

  @ Jaartal nee wij vieren het niet…

 6. Aline
  december 6th, 2008 @ 00:43

  @ Batty dus vandaag… veel plezier…

 7. Aline
  december 6th, 2008 @ 00:45

  @ Tanya wij vieren het dus niet… veel plezier vandaag… en ja ik wilde dit jaar wel weer eens weten waarom we iets vieren…

 8. Aline
  december 6th, 2008 @ 00:45

  @ Nientjuh dat kan natuurlijk ook…

 9. Min
  december 6th, 2008 @ 13:54

  Ah mooie info over pakjesavond.
  Maar ik heb de buit al weken binnen!

 10. Aline
  december 6th, 2008 @ 17:09

  @ Min… dat klinkt goed…

 11. plato
  december 8th, 2008 @ 12:51

  Maar nu weten we inmiddels wel dat Nicolaas’sterfdag wordt gevierd omdat hij op 6 december is overleden. Is ook al weer 1666 jaar geleden.

 12. Aline
  december 8th, 2008 @ 19:57

  @ Plato de tijd vliegt…

 13. herfst
  januari 30th, 2009 @ 14:27

  Ja inderdaad Het Wodansfeest is vervangen door het vreselijke christendom met hun dogma’s

 14. Aline
  januari 30th, 2009 @ 20:01

  @ herfst tja, dat blijf je houden…

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om reacties te geven.