«
»

Hypotheekrente, belasting terugbetaling en nog meer rente

Geplaatst op dinsdag 21 juni 2011 | 4 Reacties

In augustus is het 6 jaar geleden dat ik mijn hypotheek afsloot… en aangezien ik hem toen 6 jaar tegen 3,4% had vast gezet… wist ik dat ik in juni zo ongeveer 6 weken voor je rentevaste periode afloopt een nieuw voorstel moest krijgen… maar daar schrok ik toch wel van.. de volgende periode van 6 jaar wordt me aangeboden voor 5,2%, maar omdat ik alles afneem bij deze bank, krijg ik 0,2% korting… Hier moest ik even over nadenken, maar om eerlijk te zijn, ben ik het daar natuurlijk niet mee eens… dit is te gek voor woorden… en ik weet natuurlijk wel een beetje hoe het werkt bij een bank… dus heb vanmiddag maar even de telefoon gepakt… na wat praten over weer ben ik een paar voorstellen verder akkoord gegaan met een rentevastperiode van 3 jaar tegen 4,4% rente, en daar gaat dan ook die 0,2% korting nog af… dus kom je uit op 4,2% rente uit… kortom een aanbieding, die een stuk beter is, oke het is jammer genoeg niet voor langere tijd… maar de komende 3 jaar gaat ons slechts 25 euro per maand meer kosten… 

Daar en tegen bezit ik nog steeds een Doorlopend Krediet, een lening met een variable maandrente, die eigenlijk al jaren op het zelfde percentage staat, een lening waarop wij elke maand flink inlossen, en waarbij ik voor het eerst een eind in zicht zag komen… maar voor het eerst sinds 4 jaar deed ik vandaag weer een opname… dit omdat ik geld terug moet betalen aan de belasting, omdat ik niet in loondienst ben, mag ik geen hypotheekrente terug vangen (stom had ik kunnen bedenken, maar heb vorig jaar wel elke maand een bedrag terug gehad)… vorige maand dit gebeuren dan ook stop laten zetten voor dit jaar (dus ook daar moest ik wat van terug betalen) en als klap op de vuurpijl moest ik over het wel ontvangen loon, nog wat belasting voor de zorgverzerkingswet betalen (want daar had ik het wel op nul euro inkomen vast laten liggen)… maar goed de rente op mijn doorlopenkrediet gaat voor het eerst sinds jaren ook  omhoog,en wel van 6,9% naar 7,8% met directe ingang… en roodstaan bij de bank komt tegenwoordig al op 14% rente uit… dus dat moeten we zeker vermijden… en die laatste twee zijn het directe gevolg van wat er in Europa gebeurd… met name Griekenland en de onzekerheid daar zijn er schuldig aan… de Europeese bank heeft namelijk de rente omhoog gedaan… 

Reacties

4 Reacties to “Hypotheekrente, belasting terugbetaling en nog meer rente”

 1. Sannie
  juni 22nd, 2011 @ 10:08

  Loont altijd de moeite om met je bank te gaan praten, blijkt wel weer !! En terugbetalen aan de belasting is altijd balen, ik was blij dat wij beide terugkregen ! Al wacht ik nog wel steeds op de teruggave van 2009. Ze vonden het toen niet nodig om mij een voorlopige toeslag te sturen en hebben dan 3 jaar de tijd tot afhandelen… Moet jij eens proberen om ze zo lang op een betaling te laten wachten…

 2. Aline
  juni 22nd, 2011 @ 10:42

  Helaas zijn er maar weinig mensen die weten dat je het niet eens hoeft te zijn met je prolongatie voorstel… en dat je altijd moet gaan kijken wat voor rente voorstellen er nog meer zijn… als ik niets gedaan had, had ik dik 110 euro per maand meer moeten gaan betalen, nu is het slechts 25 euro per maand… oke over 3 jaar moet ik weer kijken hoe de economie ervoor staat… maar dit is te doen…
  En ja ik had zelf slimmer moeten zijn, en mijn maandelijkse teruggave stop moeten zetten op tijd… heb er gewoon niet bij stil gestaan dat ik niet in loondienst werk… en daarom die aftrek niet mag gebruiken… maar ja het is gister allemaal betaal (bijna 1500 euro, slik) en volgend jaar hoeft dat niet weer…

 3. Cassie
  juni 22nd, 2011 @ 13:56

  Ik ken je financiële situatie niet, maar er is altijd wel wat terug te halen bij de belastingdienst. Ik heb een heel jaar lang die krengen voorbij zien komen dus mocht je wat vragen hebben dan hoor ik het wel Smile

 4. Aline
  juni 22nd, 2011 @ 14:19

  Als ik samen met mijn vriend over 2010 zou terug halen wel, maar in mijn situatie niet, heb een hele goede boekhouder, maar over 2010 valt er niets terug te halen, en hoeft ik in feite ook niets te betalen, echter ik wel een maandelijkse betaling van hun gehad, waar ik dus geen recht meer op heb… ik betaal namelijk geen loonbelasting… en mijn vriend en ik willen voor de belastingdienst elkaars financiële partner niet zijn, daar hij een eigen zaak heeft…

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om reacties te geven.