Sintmaartengans
Geplaatst op dinsdag 11 november 2008 | 2 Reacties
Ingrediënten:
200 gram magere kwark
100 gram suiker
8 eetlepels olie
6 eetlepels melk
1 ei
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
400 gram bloem
1 pakje en 2 afgestreken theelepels bakpoeder
rozijnen
3-4 eetlepels citroensap
150 gram poedersuiker
Benodigdheden:
stuk stevig karton
Schaar
potlood
houten lepel
keukenmes
vetvrij papier
aluminiumfolie (eventueel)
penseel
weegschaal
kom
handmixer
electrische oven (200 graden) of gasoven stand 3,
baktijd in een voorverwarmde oven 15 tot 20 minuten
Op Sint-maarten, 11 november, werd vroeger een gans geslacht. Nou gaan
wij dat niet doen, we maken ganzen van deeg. Teken een gans uit en trek het over op het karton. Giet de melk beetje bij beetje
onder voortdurend roeren bij de kwark. Daarna de olie, het ei, de
suiker, de vanillesuiker en het zout. Daarna doe je er de bakpoeder en
driekwart van de bloem bij en roer je alles tot een glad deeg.
Vervolgens kneed je de overige bloem er doorheen. Dit laatste doe je
met je handen of met de mixer. Voor je het deeg tot ongeveer 1 cm dikte
uitrolt, strooi je wat bloem op je werkblad. Je legt het sjabloon erop
en snijd de figuurtjes met een keukenmesje uit. Als je het deeg
tussendoor steeds met bloem bestrooit, gaat het niet zo plakken. Je
bekleed een bakblik met een stuk vetvrij papier en legt de gansjes
erop. Leg ze niet te dicht bij elkaar want de gansjes gaan ‘groeien’
als je ze bakt. In elke gans druk je een rozijn als oog. Daarna schuif
je het bakblik in de
voorverwarmde oven. Zijn de gansjes al buirn voordat de tijd om is, dan
kun je ze beter bedekken met aluminiumfolie. Na het bakken laat je ze
even afkoelen. Intussen roer je het citroensap door de poedersuiker.
Met dit mengsel bestrijk je de gansjes. Nog even geduld uitoefenen
totdat het glazuur hard geworden is, voor je kan gaan genieten.
Bron: Koken met kinderen
november 11th, 2008 @ 23:03
Hé….die kende ik nog niet
Grappig gebruik!
Hier stond de oven wel aan vandaag
maar dan voor heerlijk geglazuurde cake-jes
november 11th, 2008 @ 23:06
@ Seraka heb dit vandaag eens goed uit zitten typen… en logje gemaakt want stond ergens in een reactie van op een logje van 2004 of zo… ik heb het zelf nog niet gemaakt… maar vond het wel toepasselijk…
En heerlijk geglazuurde cakejes…